OTEVŘENO KAŽDÝ DEN Pondělí – čtvrtek: 9.00 – 18.00 hod Pátek: 9.00 – 13.00 hod So-Ne: zavřeno

Poradce při výběru

Jak vybrat jídelní stůl: materiál, rozměr, design a vše kolem výběru

U jídelního stolu se setkává rodina, vedete debaty, hostíte návštěvy a přátele, píšete úkoly nebo pracujete a vlastně i tvoříte vzpomínky. Ať už k němu zasedáte pravidelně každý den, o víkendu nebo o svátcích, připravili jsme pro vás přehled, co je třeba vědět, abyste si vybrali stůl, který bude vyhovovat vašemu stylu a potřebám.

Při výběru vhodného materiálu, ze kterého bude váš stůl vyrobený, záleží na mnoha faktorech o kterých vás budeme nyní rádi informovat. Určitě je dobré si uvědomit, jak dlouho, jak často a jakým způsobem budete jídelní stůl používat. Tedy záleží na vašem vkusu a finančním rozpočtu.

Jídelní stůl z masivního dřeva

Jídelní stůl, desky jídelních stolů lze vyrobit z jakéhokoliv dřeva. Každé má však trochu jiné vlastnosti. Náš Balkánský buk, je z tvrdší dřeviny, i když je to typický lokální strom pro Balkánský poloostrov.

Přestože většina rodičů malých dětí mají tendenci uchylovat se k dočasnému nábytku, který se vymění, až děti odrostou, není to v případě stolu z masivu nutné. Masiv je velmi odolný, má velkou nosnost a případné výtvory dětí se dají broušením zlikvidovat. Ve prospěch masivu hovoří také to, že se jedná o přírodní materiál, který je zdravotně nezávadný. 

Léty i praxí osvědčenou klasikou je poctivý bukový masiv dobrou volbou. Bukové dřevo se vyznačuje vysokou tvrdostí, nádhernou kresbou dřeva a příjemným pocitem při dotyku. Díky tomu je bukový stůl investicí na celý život. Nezřídka se dědí z generace na generaci.

Nevýhodou masivního dřeva je především vyšší pořizovací cena, protože materiál-dřevo určené pro výrobu nábytku musí být kvalitní, známého původu a dobře vysušené, což je potřeba zaplatit. Vaše investice se vám rozhodně vrátí, protože výběr z kvalitního dřeva bude sloužit navždy. 

Skleněný jídelní stůl

Skleněné desky stolů jsou typické pro konferenční stolky, ale existují i skleněné jídelní stoly.

Naše skleněné desky jsou z Tvrzeného skla, tedy ve vysoké nabízené kvalitě.

Vhodná velikost jídelního stolu se odvíjí od toho, kolik osob k němu bude usedat a také kolik místa kolem stolu máme k dispozici. 


Počet osob u stolu

Podle aktuální informace antropometrického měření je minimální rozměr potřebný pro stolování jedné osoby 55 × 40 cm, ideálním rozměrem pak je 65 × 55 cm. Tyto rozměry závisí na způsobu servírování, vzrůstu(velikosti) stolujících a vnímání komfortní zóny. Pro slavnostní servírování návštěvám nebo cizím hostům, bude potřeba více místa než pro naše běžné stolování v rámci úzkého kruhu rodiny. Když rozměr pro jednoho strávníka vynásobíme jejich počtem, získáme rozměr potřebného stolu. 


Velikost jídelního stolu pro pár

Pro 2 osoby doporučujeme: čtvercový nebo kulatý jídelní stůl o rozměru 80 × 80 cm, do hodně malých bytů a garsonek. 
 

Jídelní stůl pro 4 osoby

  • obdélníkový jídelní stůl 120 × 80 cm 
  • kulatý o průměru  Ø 100cm/110 cm
     

Jídelní stůl pro 6 osob

  • obdélníkový 140/200 × 80 cm
  • kulatý o průměru 120/130 cm

Do menších domácností, kde se příležitostně setkává větší společnost, je ideální volbou rozkládací jídelní stůl.

Vyberte si takový rozkládací mechanismus, který bude praktický pro vaši kuchyni, jídelnu, domácnost.

U obdélníkových stolů může být přídavná deska schovaná v konstrukci stolu. Někdy se stůl roztahuje od středu včetně nohou, což znamená, že těžiště stolu zůstává nezměněné. Kulaté stoly se někdy roztahují na větší kruh, jindy zase do elipsy.  Samozřejmě, že rozkládací mechanismus se promítne do ceny jídelního stolu.


Prostor kolem jídelního stolu dělá ze stolování pohodu

Kolik místa zůstane v okolí jídelního stolu, hraje při výběru důležitou roli. Úspornější jsou obdélníkové stoly. V běžném provozu je umístěte jednou hranou ke zdi, čímž prostor ještě ušetříte. Když přijde návštěva, odsuňte stůl do prostoru a můžete ještě přidat židle do čela. 

Kulaté stoly vyžadují větší prostor, ale odmění se spravedlivým přístupem ke všem stolujícím, kteří na sebe dobře uvidí. Pokud máte samostatnou jídelnu nebo dost místa v jídelním koutu, neuděláte s nimi chybu. Nebojte se, že velký jídelní stůl nevyužijete. Kompromis mezi oběma variantami poskytnou oválné stoly.  

Rozměry jídelního stolu a místa kolem něj definuje technická norma ČSN 91 082. V domácím prostředí se samozřejmě nejedná o závazný dokument a záleží pouze na vás, zda se touto normou budete řídit. Nicméně následující parametry mohou pomoct s rozhodováním.

  • Při vzpřímeném sezení bude židle odsunutá asi 15 cm od stolu.
  • Pro pohodlné vstávání ze židle je potřeba prostor 70 cm. Pokud je za stolujícím zeď, tak ještě o 5 cm víc. 
  • Od užitného nábytku (např. komoda se zásuvkami) by mělo stůl dělit 130 cm, od sporáku 140 cm a od dřezu 110 cm.
  • Pokud místo židle u stolu používáme lavici, mezi hranou stolu a jejím začátkem bychom měli nechat 15 cm, aby hosté mohli z lavice vstát. Jídelní lavice je náročnější na prostor směrem dozadu od stolu než židle. Zato se na ni v případě nutnosti usadí více lidí, zvlášť pokud jsou drobnější postavy.

Správná výška jídelního stolu (naše doporučená 75cm)

  • Doporučovaná výška jídelního stolu se pohybuje v rozmezí 72–78 cm.


Kdo má židli, ten bydlí – I to je dilema při výběru……

  • Jakmile vyberete stůl, přichází nový výběr a to ohledně jídelních židlí. Někdy to ulehčuje fakt, že jídelní stůl a židle se prodávají v setu, ale to není vždy pravidlem. Designéři s oblibou volí každou židli jinak barevnou nebo dokonce v úplně jiném stylu. Dodávají tak místnosti hravost a určitý styl osobitosti.

Židle s područkou nebo bez?

Pravidla ergonomie tvrdí, že k jídelnímu stolu patří židle bez područek. Důvodem jsou následující nevýhody područek:

  • znemožňují dostatečné přisunutí,
  • zadrhávají se o oblečení, což zhoršuje manipulaci s jídlem a nápoji,
  • židli zmenšují do šířky, což snižuje pohodlí stolujících strávníků. 

Výše uvedené, ale platí hlavně pro jiné stravovací prostory, jako třeba v restauraci, kavárně cukrárně atd.

 V domácnosti není potřeba se područek bát, protože když si správně vyberete, zvýšíte komfort členů rodiny, hostů, tak i díky následujícím výhodám područek:

  • opření rukou je příjemné během konverzací, které u jídelního stolu probíhají
  • dobře zvolená výška židle, stolu i područek umožní adekvátní přisunutí
  • lépe se vstává
  • židle s područkami více připomínají křesílka, takže zvyšují útulnost interiéru. 
     

Židle s područkami může v menším bytě sloužit více účelům. Jako židle jídelní, židle pracovní nebo křesílko. Prostorově úsporné jsou také barové židle, když doplní kuchyňský ostrůvek.

Naopak židle bez područek působí vzdušněji a vejde se jich víc vedle sebe. Kdyby se vám na šířku nevešly ani židle bez područek, nabízí se využití lavice. Stejně jako židle mohou být lavice dřevěnéčalouněné a dokonce mohou mít s židlemi společný design(“ROYAL”).


Materiál jídelní židle

Jídelní židle jsou nejčastěji vyrobeny ze dřeva nebo jsou čalouněné. Zvlášť pokud u jídelního stolu trávíte delší čas, vyplatí se polstrovaná židle. Vhodné jsou omyvatelné materiály nebo pratelné potahy(MAGNUM), protože nehoda se může u jídla stát i dospělým a opatrným lidem.


Design jídelny 

Vzhled samotného stolu bude při výběru určitě hrát významnou roli. Záleží čistě jen na vašem individuálním vkusu, jaký styl si pro svou jídelnu vyberete.


Vyberte si svůj styl jídelního stolu z naší nabídky, která je určitě zajímavá svým designem a osobitým stylem.

Podle čeho tedy vybírat jídelní stůl a židle?

  • Cena
  • Design,estetika (styl)
  • Trvanlivost
  • Údržba